Posted by : MC 24 Ocak 2015 Cumartesi




Merhabalar,
Mühendis kafası bölümüzde bu haftaki konumuz static transfer switch.

Nedir Static transfer switch?

Kesintisiz beslenmesi istenilen kritik mahallerin elektrik hattındaki can damarıdır.Birbirinden bağımsız 2 farklı kaynaktan en sağlıklı olanı beslenmek istenen hatta yönlendirir.İçerisinde fişek sigorta,mekanik kitlemeli kontaktör,gerilim çeviricileri, kontrol kartı,izolasyon trafosu ve kontrol kartı bulunur.

Genel şema
Nasıl çalışır Static transfer switch?

Senaryosu aslında çok basittir.Birbirinden bağımsız iki kaynaktan beslenildiğini bahsetmiştik.Bu iki bağımsız kaynaktan en az biri kesintisiz güç kaynağından gelmektedir ki, enerjisiz kalmasını istemediğimiz alan elektrik kesilmesine karşı enerjisiz kalmasın.Sistemde 1 adet kontrolör ve 2 adet voltaj çevirici var.Voltaj çeviricinin görevi besleme kaynağı gerilimini ölçerek kontrolore, o kaynaktaki gerilimin ne kadar olduğunu söylemek.Dünya çapında bir standart der ki eğer besleme kaynağı gerilimi %90 ın altına ya da %110 un üstüne çıkarsa sistem otomatik olarak sağlıklı olan kaynağa yönelmelidir.

Bu nasıl sağlanıyor?

Voltaj çeviriciler sürekli olarak gerilim değerlerini kontrolore 0-10 V olarak iletiyorlar ve kontrolor bu sayede herbir kaynaktaki gerilim değerini ölçebiliyor.Sonrasında yukarıda belirttiğim standart doğrultusunda hangi kaynağın daha sağlıklı olduğuna karar veriyor ve mekanik kilitlemeli kontaktör vasıtası ile sağlıklı olan kaynağın kontaktörünü çektirerek sistemi sağlıklı olan kaynak üzerinden beslemeye başlıyor ve bunu yarım saniyenin altında yapmak zorunda.

Yukarıda belirttiğimiz standart yine der ki. Eğer birincil kaynak sağlıklı hale dönerse sistem en geç 5 saniye içerisinde birincil kaynağa geri dönmelidir.Yine kontrolör birincil kaynağı takip ederek sürekli sağlık hale gelip gelmediğini kontrol ediyor ve sağlık hale gelmesi durumunda mekanik kilitlemeli kontaktörler üzerinden sistemi sağlıklı bir şekilde beslemeye devam ediyor.

sistem odalarında kullanılan tip

Bazı sistemlerde neden izolasyon trafosu bulunuyor?

İzolasyon trafosunun özelliği 1 e 1 sarım olmasının yanı sıra çıkışında besleme kaynağından bağımsız bir gerilim oluşturması.Eğer trafosunun iki ucunu ayrı ayrı toprağa karşı ölçerseniz aynı gerilim görürsünüz ve buda insanların çarpılma riskini azaltır.Hastaneler,ilaç sanayii ve labortuvar gibi yerlerde sıkça kullanılır.

Diğer yandan izolasyon trafosu dahil sistemlerde izolasyon izleme cihazı zorunlu olarak konulmalıdır.

İzolasyon izleme cihazı nedir?

Sistemdeki her linyeyi kısa devreye karşı ayrı ayrı izlmesinin yanı sıra, akım trafosu vasıtasi ile izolasyon trafosunun akımı ölçer.Yine izolasyon trafosu üzerindeki gerilim,sıcaklık,izolasyon direnci e hat empedansını ölçerek sağlıksız bir durum oluşması durumunda uyarı verir.






yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger