Posted by : MC 4 Kasım 2015 Çarşamba

Merhabalar,

Eski yazılarılarımızda arduino üzerinde dijital giriş ve çıkışlardan bahsetmiştik.Bu yazımızda ise artık analog dünyasına giriş yapacağız.

Analog nedir ?
Analog değer zamana bağlı olarak gerek voltaj ve akım olarak değişkenlik gösteren bir veridir.Bir sıcaklık sensörü ele alalım bu sensör bize çıkışında analog veri olarak 0-10V aralığında veri veriyor ve sıcaklık sensörümüzün çalışma aralığı da 0 - 80 derece olsun.Bu durumda bu sıcaklık sensörü bize 0 derecede 0 voltaj ve 80 derecede ise 10 V değerini verecektir.Yani bize analog değerlerini gönderecektir.

Elinizde bir arduino var ise modeline göre sayısı değişebilir A0 dan başlayarak devam eden pinleriniz sizin analog değer okuma amacı ile kullanabileceğiniz pinlerdir(bu pinler aynı zaman dijital giriş çıkış birimi olarak da kullanılabilmektedir.)

Gelelim can alıcı soruya ?
Bize analog değer geldi peki bunu arduino nasıl algılar ve bize nasıl iletir?

Bu noktada ADC ler devreye girer.Analog to digital converter yani analog dijital çeviriciler, girişlerine gelen analog değerleri çözünürlükleri doğrultusunda dijital veriye çevirerek bizim kullanabileceğimiz hale getirirler.Burada dikkat edilmesi gereken husus çözünürlükleri doğrultusunda lakin birçok çözünürlüke ADC entegreleri bulunmakta ve arduino uno üzerinde 10 bit çözünürlüğe sahip bir ADC bulunmaktadır.

Peki nedir bu 10 bit olayı ?

Sıcaklık sensörü örneğimizi tekrar ele alaım :)
0-80 derece aralığında bize 0-10V veren sensörümüz adc tarafında okunduğunda 10V olarak 80 derecenin adc nin girişine gelmesi ile birlikte adc bunu 10 bitlik veri düzeninde 1024 olarak bize sunacaktır.Bit değeri ne kadar artar ise analog verinin dijitale çevrimi o kadar hassaslaşır.

Bugun örneğimizde ise bir potansiyometre üzerinden analog girişimize gelen veriyi nasıl işleriz konusunu ele alacağız.


Yukarıdaki şekilde potansiyometre çeşitleri görülmektedir.Potansiyometre ayarlanabilir probu ile direnci değiştirilebilen bir elemandır.Kendisinin bir maksimum değeri vardır ve bu değer ile satın alınılır.Ayarlanabilir probu ile de kedisinin maksimum değerine kadar direnci arttırabilir ya da minimum değere kadar azaltabilirsiniz.

Biz potansiyometre üzeriden 5V değerimizi geçireceğiz ve prob üzerinden verdiğimiz her değişimde analog girişte farklı bir voltaj ve dolayısı ile adc üzerinden farklı dijital değerler okumayı ve yorumlamayı amaçlayacağız.



Yukarıdaki şemada görüldüğü üzere 5V potansiyometre üzerinden geçirildi ve arduinomuzun A0 analog pinine bağlandı.

Arduino Ide analog pine gelen değeri okuyabilmemiz için analogRead() fonksiyonunu bulundurmaktadır.Bu fonksiyon içerisinde okumak istediğimiz analog pin tanımı yazarak, o analog pine gelen verinin dijital halini adc üzerinde 0-1024 değeri aralığında okuyabilir hale geliriz.

Biz bu örneke analogRead(A0); ile veriyi okumaya çalışacağız.

Gelelim kodlarımıza

int sensor_degeri=0;// sensörden gelen verimizi içinde tutacağımız değişken

void setup()
{
     Serial.begin(9600);// aynı zamanda verileri seri ekrana bastırıp buradan da izlemeyi amaçlıyoruz.
}

void loop()
{
   sensor_degeri=analogRead(A0);// adc üzerinden sensör değerini aldık ve sensor_degeri değişkenine atadık
   Serial.print("sensor degeri:");// seri ekrana sensor degeri: yazdırdık
   Serial.println(sensor_degeri);//seri ekrana okuduğumuz sensör değerini yazdırdık.
   delay(100);//daha iyi görebilmek ve anlık değişimleri göz ardı etmek adına 100ms gecikme tanımladık.
}

Bir sonraki yazımızda piezoelektrik uygulaması ile yeniden karşınızda olacağız.

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger