Posted by : MC 24 Mayıs 2015 Pazar


Gümüzde artık son model arabalarda nerede ise standar olan bir özelliğin yapımından bahsedeceğiz.Arabanın arka tamponuna bağlı sensörler yardımı ile bize sesli uyarı ile birlikte ne kadar yaklaştığımızı bildiren sistem.


İlk olarak isterseniz ana parçalarımızı tanıyalım.

LM567 :

Ir sensörümüzden gelen frekans bilgisini devremize iletmekte kullanacağız.Genel olarak tone detector olarak kullanılan bu devre farklı uygulamalarda dokunma hassiyeti,ultrasonik kontrolü,frekans değeri ölçümleme gibi işlemlerde kullanılmaktadır.

LM555:

Farklı frekans değerlerinde pwm üretebilen bir Timer devresi

IR Sensör:

Herhangi bir şekilde önünde cisim bulunması durumunda bize sinyal üretecek olan sensörümüz.El yaklaşım sensörlerinde alıcı ve verici devrelerinde sıkça kullanılmaktadır.

Photo Darlington Transistör:

20khz frekans değerine sahip olan bu transistör klasik transistörlere oranla yavaş olmasına karşılık biz devremizde amplifier olarak kullanacağız.Görevi giriş sinyalinizi yükseltmek olacak

-Devrede 7805 regulatörü aküden gelen 12V u devremize 5V sağlamak adına konulmuş.Yine D6 diyotu ters polariteyi önlemek ve ters akımları engellemek üzere güç kaynağı kısmında kullanılmış.

-Araç geri hareket etmeye başladığında şekilde de görebileceğiniz üzere geri lambasına bağlı olan transistör lambanın yanması ile birlikte tetiklenecek ve sistemimiz 7805 regulatörü üzerinden 5V ile beslenmeye başlayacaktır.R1 direnci Ir ledimize giden akımı kısıtlamak amacı ile kullanılmış.Sistem çalışır halde iken yani geri manevra sırasıda LM567 tone dedektörünün 8 numaralı pini lm555 entegresini multivibrator modda aktif hale getirecek.D3 üzerindeki led yanıp sönmeye ve buzzerımız da R6 - R7 - C7 ile verilecek olana düzeyde ötmeye başlayacaktır.Bu durum LM567 girişinde IR sensörlerinde 20khz lık bir sinyal gelinceye kadar devam edecek ve ledimiz ile buzzer sürücüyü uyarmaya devam edecektir. Ir sensörümüz cismi net görmediğinde buzzerımız düşük seviyede ötmeye ve ledimizde uzun süreli aralıklara yanmaya devam edecektir.

- Ir sensörlerimiz arasına net bir cisim belirdiğinde ise pin3 üzerinde LM567 20khz lik sinyali görerek kilitlenecek ve çıkışından 555 timer devremize sinyalini iletecektir.555 devresi üzerinden sinyal alan uyarı ledimiz artık yanıp sönmek yerine sürekli olarak yanar pozisyona gelecektir ve buzzer daha yüksek frekansta ötmeye başlayacaktır.


yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger