Posted by : MC 23 Şubat 2015 Pazartesi

Arduino ile uğraşan birçok proje heveslisinin başına gelmiş ya da gelebilecek 6 adet arduinoyu bozma rehberini sizler için açıklıyoruz :)


Aslına bakarsanız birazdan sıralayacağımız liste sadece arduino geliştirme kartı için değil nerede ise her geliştirme kartı için geçerli bir durum.Herhangi bir geliştirme kartı ile proje geliştirmeden önce bakmadan geçemeceğimiz bir liste.

1. Giriş Çıkış pinlerini ground ile kısa devre yapmak

Nasıl bozar ?

Bir pini çıkış olarak atadık ve o pini high durumuna getirdik.Ayrıca bu pini gidip direkt olarak gnd pini ile bağlantılı hale getirdik.Bu durumda çıkışa vereceğimiz high komutu ile çıkışımız 5V olacak ve direkt olarak gnd ile kısa devre olacağından ve aşırı yük akımı çekmeye başlayacağından dolayı arduinomuza zarar verecektir.


Korunma metodu :

arduinomuzun çıkış pinlerini 30ma sigorta ile koruyabilir.Aynı zamanda çıkışımızda kullanacağımız bir zener diyot ve seri bağlanmış bir 220ohm direnç ile bilikte çıkışlarımızda oluşabilecek sorunları ortadan kaldırabiliriz.


2. Giriş çıkış pinleri birbirlerine direkt olarak bağlamak

Aslında ilk bahsettiğimiz durumdan farklı ir sonuş ortaya çıkmayacak.Pinlerimizden birini çıkış diğeri giriş yaptığımızı farzedelim.Bu durumda giriş pinimizden gelecek olan gnd bilgisi ile çıkış pinimizden vereceğimiz 5V kısa devre olacak ve devremiz aşırı yğk çekmeye başlayacaktır.Arduinomuzun zarar görmesi yine kaçınılmaz olacaktır.


Korunma metodu :

Yukarıda belirttiğimiz 1. metodu burada yeniden uygulamamız gerekir.

3. Giriş çıkış pinlerine aşırı voltaj uygulamak:

Arduinomuzun giriş çıkış pinleri 5.5V üzeri bir gerilim uygulamamız,arduinomuza zarar verecektir.
aşırı gerilimi önleme diyotu yanacak ve atmega işlemcimiz aşırı gerilim ile karşı karşıya kalacaktır.


Korunma metodu :

zener diyot ve 220ohm bir direnç kullanarak bu sorun giderilebilir

4. Vin pini üzerinden vereceğimiz harici bir beslemeyi ters bağlamak:

Normal power jack üzerinde böyle bir duruma karşı ters polarite koruması var ancak Vin pini üzerinden besleme vermeye kalktığımızda malesef böyle bir korumanın varlığından söz etmek mümkün değil.Hali ile beslemeyi ters verdiğinizde Arduinomuza zarar vermek yine kaçınılmaz.

Korunma metodu:

Ters polariteyi engellemek için devremize diyot eklememiz fayda sağlayacaktır.

5. 5V pinine 5V uygulamak

5V pinin bize 5V çıkış verdiğinin farkında olmayarak oranın 5V giriş olduğunu zanneden arkadaşlar olabilir.Bu pine 5V uyguladığınızda yeniden arduinonun arızalanması kaçınılmaz olur.Dikkatli olunmazsa ve erken farkedilmezse bilgisayarınızın arduinoya usb üzerinden bağlı olması durumunda bağlı olduğu usb portuna da zarar verebilir.

Korunma metodu:

Bu pinimizi 5V üzeri gerileme karşı kesici bir devre ile koruyabiliriz.


6. Reset pine 13V üzeri gerilim uygulama

Reset pini üzerinden harici olarak resetlemek amaçlı 13V üzeri bir voltaj göndermek atmega işlemcimize ağır hasarlar verebilir.


Korunma metodu:

Reset sinyali sonrasında direnç kullanımı bu sorunu ortadan kaldıracaktır.



{ 2 Comments... read them below or Comment }

  1. Merhabalar,
    Arduino üzerinde digital pinlerin 1 tanesi giriş 1 tanesi çıkış olarak kullanarak dışardn gelen bir röle bilgisinin açıklık kapalılık durumunu kontrol etmek istiyorum, ama gördüğüm kadarıyla zararlı olabileceğini söylemişsiniz, 1. Yolda bahsettiğiniz koruma yöntemini anlamadım acaba daha açıklayıcı bir bilgi verebikirmisimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elektrik devre semanizi paylasmaniz durumunda size daha saglikli sekilde yardimci olabiliriz.
      Arduino pinlerinin dayanim akimlari 30mA olarak belirtilmis. Yazida bu akimin esik degerini gecmeyecek sekilde sinirlandirilmasi gerekliliginden bahsedildi. Mevcut durumda role cektireceksiniz opto couple gibi izolator yardimi ile bu sorunun ustesinden gelebilirsiniz giris koruma icinse pull up ve pull down direncleri konusunu incelemenizi tavsiye ediyorum

      Sil

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger