Posted by : MC 13 Şubat 2015 Cuma

Sektörde analog çıkış olarak genel olarak kullanılan sistemler 0-10V,0-5V ya da 4-20ma çıkışlar olarak göze çarpmaktadır.


Peki arduino ile bir analog çıkış vermek istesek nasıl olurdu ?

Bilindiği üzere arduino üzerinde analog çıkış bulunmamaktadır.Ancak arduino programlama kısmına bakıldığında ise bize analogWrite(); komutu ile pwm çıkışı verebilmektedir.

Nedir bu PWM?

Pulse width modulation yani değişken genlik voltajı anlamını taşır.Biz belirli frekanslarda sabit voltaj uyguluyoruz.Bunu nasıl yapıyor?


Yukarıda resimde arduino üzerinden gelen pwm grafiklerini görüyoruz.Her bir pulse yani genliğimiz 5Vdc.Duty cycle ise bizim frekans yoğunluğumuz.

Peki arduino tarafında biz bu dalgaları nasıl sağlarız?

analogWrite(pin_numarası,duty cycle); olarak kodluyoruz.Pin numarasını init kısmında çıkış olarak belirtiyoruz ve seçtiğimiz pinin pwm özelliği taşıyan bir pin olmasına dikkat ediyoruz.Duty cycle ayarlarken dikkat etmemiz gereken husus ise vereceğimiz değer 0-255 arasında olacak ve 0-255 arasındaki her katman bize yüzde olarak 0-100 frekans yoğunluğu olarak dönecek.

Örneğin 50 cycle bir pwm elde etmek istiyoruz ve 7 numaralı pini kullanacağız.
İlk olarak pinMode(7,OUT); 7 nolu pini çıkış olarak atıyoruz.

Sonrasında bizim %50 miz nereye denk geliyor
0------0
100---255 ise :)
50 -123 civarına denk gelir

analogWrite(7,123); bize 5V genliğinde %50 yoğunlukta bir pwm sinyali verir

Peki gelelim biz bunu nasıl 0-10V sinyale çeviririz?



Yukarıdaki devrede pwm sinyalimizin frekans yoğunluğunu ne kadar yükseltirsek kapasitörün sarj deşarj süresini düşürürüz ve çıkışta 10Vdc ye yaklaşırız.Frekansımızı ne kadar düşürürsekte 0Vdc ye doğru yol alırız.

Burada dikkat etmemiz gereken 4,7k direncimiz ve 47micro farat kapasitörümüz bizim filtremiz bu kısmı bozmadan 2k lık dirençlerle  oynayarak kazancı arttırabilir çıkışta daha yüksek voltaj elde edebilirsiniz.

Yazar: Caner ÇAKAR

yorumlarınız bizim için önemli

Bültene abone ol | Yorumlara abone ol

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger