Posted by : MC 13 Şubat 2015 Cuma

Sektördeki çoğu sensörün 4-20ma ya da 0-10V çalıştığından bahsetmiştik.Peki elimizde 4-20ma çıkış veren bir sensörümüz var ve bunu arduino ile nasıl okuruz ?

İnternette arama yaptığınızda karşınıza arasına 250ohm direnç koy karşılığında 1-5Vdc voltaj elde edersin diyecekler muhakkak olacaktır. :)

Hatta şemasını biz koyalım.

Bu şekilde görüldüğü üzere okumanız gereken pratikteki değerler 1 - 5Vdc ancak ADC ye yani analog digital dönüştürücü tarafında arduinonun bu çıkışı verdiğinizde sürekli olarak tutarsızlıklar görecek olmanız da kaçınılmaz.

Ne yapmamız lazım?
Bize bir buffer devresi ve girişte oluşturduğumuz sinyali çıkışa yansıtacak bir devre lazım.

Yukarıda simulasyonu ile birlikte koyduğumu devrede görüleceği üzere bir akım çemberi (current loop) üzerinden sensörümüzden gelen sinyal 220ohm aracılığı ile (elimde 220 ohm direnç vardı :) siz 250ohm kullanabilirsiniz) 0-4.4V aralığından bir giriş gerilimi oluşturmakta.Opamp tarafında buffer edilen sinyal çıkışa yansıtılmakta ve stabil bir çıkış elde edilmekte.Burada dikkat etmeniz gereken değerler ise 18k ohmluk direncimiz ve R8 100ohmluk direncimiz.Çıkışta istenilen doğrulukta bir sinyal yakalayamıyorsanız ya da çıkış minimum sinyalini 0 a indirgeyemiyorsanız bu direnç değerleri ile oynamanız tavsiye edilir.

Yazar:Caner ÇAKAR

{ 2 Comments... read them below or Comment }

  1. Merhabalar 24v ile çalışan ve 4-20ma çıkış veren bir sensörün çıkışını 0-5v olarak arduino ile okumak istiyorum.Fakat olmuyor.Bu konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil

ELEKTRO BLOGGER A HOŞGELDINIZ

ARAMA YAP

EN COK OKUNANLAR

- Copyright © ELEKTRO-BLOGGER Blogger